Gréckokatolícky eparcha Babjak privítal zvolenie Ratzingera za pápeža

20.04.2005 Celý región

Cirkev opäť ukázala, že v nej vanie Svätý Duch, ktorý oživuje. Konštatuje sa to vo vyhlásení prešovského gréckokatolíckeho eparchu Jána Babjaka k zvoleniu no...
Cirkev opäť ukázala, že v nej vanie Svätý Duch, ktorý oživuje. Konštatuje sa to vo vyhlásení prešovského gréckokatolíckeho eparchu Jána Babjaka k zvoleniu nového Svätého Otca Benedikta XVI. Stanovisko poskytol 20. apríla médiám.

Babjak pripomenul, že pred očami máme ešte smrť Svätého Otca Jána Pavla II. , ale Ježiš Kristus vlial do života novú radosť. Oslavný spev v byzantskom obrade Kristus slávne vstal z mŕtvych, smrťou smrť premohol a tým, čo sú v hroboch, život daroval je podľa neho v tejto chvíli ešte aktuálnejší. Babjak, ktorého za biskupa v januári 2003 vysvätil v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne práve Ján Pavol II. , s ktorým sa aj osobne poznal, prijal \"s nesmiernou radosťou\", že 19. apríla bol za nového rímskokatolíckeho pápeža zvolený kardinál Joseph Ratzinger.
Vladyka si želá, aby Eucharistický rok 2005, ktorý vyhlásil Ján Pavol II. a ukončí Benedikt XVI. bol výrečným znakom toho, že Kristus je stále medzi nami a zahŕňa nás svojím požehnaním. Novému Svätému Otcovi Babjak zaželal naplnenie slov: Živ Bože Otca Svätého, námestníka Kristovho!
Biskupi a kňazi Prešovskej eparchie a Košického apoštolského exarchátu Gréckokatolíckeho biskupstva v spoločenstve s apoštolským nunciom na Slovensku arcibiskupom Henrykom Józefom Nowackim a predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi na východnom Slovensku slávili v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove 19. apríla archijerejskú svätú liturgiu pri príležitosti 55. výročia násilnej likvidácie Gréckokatolíckej cirkvi vo vtedajšom Československu. Ide o výročie neslávne známeho tzv. Prešovského soboru. \"Ďakovali sme Bohu za milosť, že Gréckokatolícka cirkev aj vo svojom najťažšom období zostala verná Bohu, Cirkvi a Svätému Otcovi, \" uviedol Babjak.
Zaznela tu žiadosť, aby nový Svätý Otec povýšil Gréckokatolícku cirkev na Slovensku na metropolitnú cirkev sui iuris. Takýto vývoj pre túto cirkev načrtol už pápež Pius XI. , keď v roku 1937 upravujúc vnútornú štruktúru diecéz na Slovensku v súlade s vtedajšími štátnymi hranicami chcel ustanoviť dve metropolie, jednu pre rímskokatolíkov a druhú pre gréckokatolíkov. S požiadavkou, že už dozrel čas, aby bola na metropolitnom hierarchickom stupni usporiadaná aj cirkev gréckokatolíkov, sa stotožňuje Konferencia biskupov Slovenska.
(jj)
 

Vyberte región